Grudzień 2024 »
PnWtŚrCzPtSoNd
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
  Pb 95
  ON
  Lpg
 
  USD
  EUR
  CHF
 
Google
Baza firm
Wiadomości
Ogłoszenia
Nieruchomości
Motoryzacja
Menu Online
   
Kategoria: Aktualności
Unikalna kawa speciality dla koneserów czarnego napoju
Rozmiar tekstu: A A A
Kawa speciality to określenie kojarzone z luksusem oraz wysoką jakością. Ten wysokogatunkowy produkt wymaga odpowiedniego traktowania oraz podlega bardzo drobiazgowej ocenie na każdym z etapów jego powstawania. Z tego powodu określenie to nie jest tylko sloganem reklamowym lecz ucieleśnieniem pasji i miłości do kawy.

Z czego wynika swoista miłość do kawy?


Dla miłośników tego napoju spożywanie kawy nie jest jedynie sposobem na zaspokojenie pragnienia. Za kawą speciality stoi bowiem wielowiekowa wiedza oraz doświadczenie. Wysokiej klasy kawa arabica jest znana niemal na całym świecie. Jest ona ceniona za swój unikalny smak oraz niepowtarzalny aromat. Poza tym jej spożywanie obniża poziom stresu i działa niezwykle odprężająco i prozdrowotne.

Co wyróżnia kawę speciality?


Jak wspomniano powyżej, kawa speciality nie jest jedynie hasłem marketingowym. Jest to pojęcie bardzo szerokie, które uwzględnia staranny proces uprawy kawy oraz jej zbiór, przetwarzanie ziaren, a także proces jej wypalania i zaparzania. Co ciekawe, termin ten został użyty po raz pierwszy w 1974 roku przez Ernę Knutsen, która na łamach magazynu "Tea&Coffe Journal" powiązała niepowtarzany smak kawy z mikroklimatem jej uprawy. Należy dodać, że z miłości do kawy zostało w 1982 roku założone stowarzyszenie Specialty Coffee Association of America. Miało ono na celu promowanie jedynie dobrej jakości kawy oraz wprowadzenie zasad dotyczących zasad handlu tym towarem. W następnym czasie działalność stowarzyszenia została poszerzona o edukację oraz tworzenie standardów w zakresie selekcjonowania, wypalania i zaparzania ziaren kawy. Z pasji do kawy powstała również w 1996 roku organizacja pod nazwą Specialty Coffee Institute, przekształcona później w Coffee Quality Institute.

W jaki sposób należy parzyć kawę speciality?


Kawa speciality wymaga umiejętnego zaparzania, które wydobywa jej unikalne właściwości. W ramach promocji kawy na świecie w 2000 roku w Monte Carlo zorganizowano Mistrzostwa Świata Baristów. Mistrzostwa organizowane są corocznie i cieszą się ogromnym uznaniem i zainteresowaniem. Nie bez powodu bowiem biorą w nich udział najlepsi bariści z całego świata. Są oni zobowiązani do przygotowania w określonym czasie: espresso, cappuccino oraz czterech innych napojów zgodnie z obowiązującymi wytycznymi. Podczas wyzwania oceniany jest nie tylko smak przygotowywanych napojów, ale również technika pracy czy prezentacja gotowego napoju. Nie można bowiem zapominać o tym, że najlepsza kawa arabica wymaga odpowiedniego traktowania. Nie jest ona zwyczajnie serwowana lecz jej przygotowanie to proces pełen kunsztu i pietyzmu.

Co wpływa na unikalny smak kawy speciality?


Jak zaznaczono powyżej, kawa speciality to wysokogatunkowy produkt, który pochodzi z najlepszych plantacji na świcie. Są one położone na obszarze Brazylii, Hondurasu czy Etiopii. Jakość kawy jest weryfikowana już na plantacji. Ziarna kawy muszą w tym przypadku zostać zakwalifikowane jako wybitne. Ponadto ich pochodzenie musi być udokumentowane. Informacje muszą dotyczyć sposobu uprawy, zbioru i jakości ziaren. Najwyżej klasy kawa speciality stanowi jedynie procent całego rynku ziaren na świecie. Przyjmuje się, że najszlachetniejszą odmianą kawy jest arabica. Cechuje się ona dość łagodnym smakiem, który pozbawiony jest nadmiernej goryczki i kwasowości. Tego typu kawa powinna być podawana bez dodatku mleka. Ziarna ciemno palone mogą być z powodzeniem zaparzane przy wykorzystaniu ekspresów automatycznych i kolbowych. Jednak pochodząca z segmentu speciality jasno lub średnio palona kawa, powinna być zaparzana za pomocą alternatywnych metod, takich jak choćby: chemex, dripp czy aeropress. W tym przypadki naturalne aromaty czekolady oraz owoców nie są tłumione przez nuty palone. W przypadku espresso lub kaw przelewowych dobrym rozwiązaniem jest wybór kawy arabica. Dodanie do niej mleka podczas przygotowywania cappuccino lub latte osłabia jej wyrazisty smak. W tym przypadku może on być nieco bardziej wyostrzony poprzez dodanie ziaren robusty.
 
 

Informacje na temat artykułu:
Źródło:eSłupsk
data dodania:2022-01-13
wyświetleń:1713

Copyright 2003-2024 by Studio Reklamy "Best Media". Wszelkie prawa zastrzeżone. Aktualnie On-Line: 16 Gości