Kwiecień 2024 »
PnWtŚrCzPtSoNd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
  Pb 95
  ON
  Lpg
 
  USD
  EUR
  CHF
 
Google
Baza firm
Wiadomości
Ogłoszenia
Nieruchomości
Motoryzacja
Menu Online
   
Kategoria: Aktualności
Do jakich potraw użyć passatę pomidorową - odkryj 6 nieoczywistych zastosowań passaty
Rozmiar tekstu: A A A
Passata pomidorowa to inaczej przecier z pomidorów. Można zrobić ją samodzielnie lub kupić, dostępną najczęściej w dużej, szklanej butelce. Passatę pomidorową oferuje się w wersji rustica, bez dodatków oraz w wersji z dodatkiem czosnku lub bazylii.

Dla osób, które lubią gotować, często przygotowują potrawy bez wspomagania się gotowymi półproduktami oraz dla wszystkich, którzy szczególnie cenią proste dania kuchni włoskiej, passata pomidorowa stanowi niezbędny element w kuchennej szafce. Sprawdź, co można przygotować z jej użyciem. Passatę pomidorową można zastosować na 6 nieoczywistych sposobów?

1. Passata pomidorowa - stwórz zupę pomidorową w stylu włoskim


Nasza tradycyjna zupa pomidorowa zachwyca smakiem, jednak zdarza się, że potrzebujemy odmiany, odrobiny świeżego powiewu na obiadowym talerzu. Zamień tradycyjną zupę pomidorową na włoską solferino, którą również przygotujesz na bazie passaty pomidorowej. Wysokiej jakości passata pomidorowa w promocji na gazetkowo.pl z dodatkiem zielonego groszku oraz ziemniaków pozwoli uzyskać unikalny smak, który warto zastosować dla odmiany. Proste, włoskie potrawy bazują na pomidorach. Warto więc zaopatrzyć się w passatę, by móc skorzystać z niej podczas przygotowywania wielu dań. 



2. Ekonomicznie i z pomysłem: sosy pomidorowe do słoików


Sos pomidorowy można przygotować zgodnie ze swoimi preferencjami i wykonać od razu większą ilość, którą po zapasteryzowaniu przechowasz na dni, w których nie masz czasu przygotować ciepłego posiłku. Zmieszaj passatę pomidorową z odrobiną wody, pokrojonymi warzywami oraz przyprawami, takimi jak lubisz. Dodaj sporo bazylii, oregano, możesz dodać pieprzu i czosnku. Pamiętaj, że soli wystarczy niewielka ilość, aby nie stłumić warzywnego aromatu. Możesz też podkreślić pomidorowy smak odrobiną cukru. Całość zamknij w słoikach, zakręć i zapasteryzuj. 

3. Domowa lasagne - bez passaty pomidorowej to niemożliwe


Niezależnie od tego, czy korzystasz z gotowego makaronu, czy wykonujesz go samodzielnie sos pomidorowy do lasagne warto przygotować na bazie mięsa mielonego i passaty pomidorowej. Dodatki dołącz według uznania. Nie zapomnij o domowym beszamelu i dużej ilości tartej mozzerelli.



4. Passata pomidorowa w kuchni polskiej - zrób sos do gołąbków i pulpetów


Uniwersalna w zastosowaniu passata pomidorowa na okazje i promocje Lidla - gazetkowo.pl sprawdzi się nie tylko w daniach kuchni włoskiej. Znajdzie zastosowanie przy przygotowywaniu potraw kuchni polskiej. Doskonale nadaje się do tworzenia sosów pomidorowych, idealnie pasujących do gołąbków, pulpetów i innych potraw, zawierających mięso. Świetna do zapiekanek ziemniaczanych i makaronowych. 

5. Pizza hawajska domowa - zastosuj passatę na spód


We Włoszech pomijana, przez Polaków uwielbiana - pizza hawajska, zawierająca dodatki w postaci szynki i ananasa, pokrojonego w kostkę doskonale komponuje się z pomidorowym spodem. Posmaruj pizzę passatą pomidorową przed nałożeniem składników. Hawajska świetnie komponuje się ze słodkim posmakiem pomidorów. 

6. Baza do dań kuchni meksykańskiej i węgierskiej 


Lubisz eksperymentować z kuchniami świata? Gulasz po węgiersku, leczo, tacos i burrito nie powstaną bez przecieru pomidorowego. Passata będzie ich doskonałą bazą. Składniki i przyprawy nadadzą daniom oryginalnego smaku i efektu wizualnego. 
 
 

Informacje na temat artykułu:
Źródło:eSłupsk
data dodania:2023-02-09
wyświetleń:830

Copyright 2003-2024 by Studio Reklamy "Best Media". Wszelkie prawa zastrzeżone. Aktualnie On-Line: 16 Gości